Семінар-нарада на тему: “Інноваційні програми в наданні реабілітаційних та соціальних послуг для інвалідів та Чорнобильців”.

        22 грудня 2017 року за ініціативою громадських організацій людей з інвалідністю Черкащини на базі КЗ “Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР” був проведений семінар-нарада на тему: “Інноваційні програми в наданні реабілітаційних та соціальних послуг для інвалідів та Чорнобильців”.

      Відкрив семінар Голова Черкаського представництва  “Конфедерація громадських  організацій інвалідів України “, а  фахівцями центру МСЕ були вручені  грамоти активним членам громадських організацій інвалідів від закладу  за багаторічну  плідну співпрацю .

       Доповідь  головного позаштатного  спеціаліста з медико-соціальної реабілітації УОЗ ЧОДА , заступника головного лікаря КЗ “ЧОЦ МСЕ ЧОР” Макаренко С.В. на тему: “Про стан та організацію медико-соціальної реабілітації інвалідів в Черкаській області”

         Доповідь Каштана С.М. на тему: “Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм сьогодення та перспективи розвитку, як вид Реабілітаційно-соціальної послуги”.

        Доповідь голови Черкаської обласної громадської організації ліквідаторів-інвалідів “Чорнобильський набат“ доповідь на тему:“ Актуальні питання медичної реабілітації постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС  “.

    Держава повинна фінансувати витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації інваліда.

      На виконання Закону України « Про реабілітацію інвалідів  в Україні» від 06.10.2005 року статті 7 «…медико-соціальні експертні комісії складають (коригують) індивідуальну програму реабілітації інваліда, в якій визначаються реабілітаційні заходи і строки їх виконання, та здійснюють контроль за повнотою та ефективністю виконання цієї програми;», Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», наказу МОЗ України від 08.10.2007 року №623 «Про затвердження форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда та Порядку їх складання», Постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 року №1317  «Питання медико-соціальної експертизи» п.11 п.п. 2) медико-соціальні експертні комісії складають та корегують індивідуальну програму реабілітації інваліда, в якій визначаються види реабілітаційних заходів та строки їх виконання, і контролюють ефективність її виконання; п.п.7) контролюють разом з іншими учасниками реабілітаційного процесу стан та якість проведення підприємствами, установами та організаціями, зазначеними в індивідуальній програмі реабілітації інваліда, реабілітаційних заходів.

      Таким чином, необхідно  організувати цілеспрямоване та ефективне використання бюджетних коштів при лікуванні та проведення реабілітаційних заходів  постраждалих внаслідок ЧАЕС у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах  відповідно до індивідуальної програми реабілітації, а саме лікуючий лікар повинен чітко вказувати перелік необхідних медичних заходів та засобів згідно інвалідизуючої патології в плані реабілітаційних заходів на підставі якого складається та затверджується  ІПР.